2016: Ålesund

alesund
Ålesund från Fjellstua, 418 trappsteg upp. Foto: Erik Eliasson.

PROGRAM

Onsdag 21. september

17.30: Vi går opp trappene til Fjellstua
18:00 – 19.30: Velkomst og mottaking på Fjellstua

Torsdag 22. september

9.00: Registrering
9.30 – 9.40: Velkommen ved leder i samarbeidskomiteen Henrik W. Jørgensen, DMJX
9.40- 11.30: Plenum 1: Content Marketing, Lars Magne Sunnanå, Aftenposten
11.30: Kaffe
11.45- 13.00: Workshops 1 – 3
13.00-14.00: Lunsj
14.00 – 15.30: Workshops 4-6
15.30 – 16.00: Kaffe
16.00 – 17.30: Byvandring
18.30: Avreise til middag, Atlanterhavsparken

Fredag 23. september

9.00 – 10.30: Plenum 2: Innovasjon og entreprenørskap, professor Arne Krumsvik
10.30 – 11.15: Presentasjon: «Becoming a Journalist. Journalism Education in the Nordic Countries».
11.15: Kaffe
11.30 – 13.00: Workshops 7 – 8
13.00 – 14.00: Lunsj
14.00 – 15.00: Oppsummering og avslutning

PLENUM

A: Hvordan forholde seg til Content marketing i utdannelsen.
Lars Magne Sunnanå, innholdssjef for Aftenpostens avdeling for innholdsmarkedsføring innleder om  hvorfor er det nødvendig for bransjen. Også om hvordan han ser på forskjellen mellom redaksjonelt arbeid og innholdsmarkedsføring og mener også noe om hvilke folk de trenger og forventningen til journalistutdanningene. Møteleder: Professor Svein Brurås, HVO.

B: Innovasjon og entreprenørskap. Hvordan takler vi dette i journalistutdannelsen.
Professor Arne Krumsvik, HIOA innleder og mener at journalistutdanningene må ha dette på planen.

C: «Becoming a Journalist. Journalism Education in the Nordic Countries».
Redaktørene Jan Fredrik Hovden, Gunnar Nygren og Henrika Zilliacus-Tikkanen presenterer noen hovedtrekk fra den første internasjonale antologien om nordisk forskning på journalistutdanning. Finnes det en spesifikk nordisk modell for journalistutdanning? Hva sier forskningen om hvilke forskjeller som finnes, hva som er sentrale utviklingstrekk og utfordringer for nordisk journalistutdanning?

WORKSHOPS

WORKSHOPS 1-3: TORSDAG 22. SEPTEMBER KL 11.45- 13.00

1. The online newspaper as an educational tool
Erik Eliasson, JMG (erik.eliasson@jmg.gu.se)

Most journalism schools use some kind of online newspaper for editorial exercises. But what are the students supposed to learn from publishing in them? How should a publishing website be constructed to meet the pedagogical needs of the course, and what are those needs? A discussion of the purpose and goals of the educational online newspaper.

2. Nye undervisningsmetoder
Mette Sejsbo, DMJX (ms@dmjx.dk)

Fremtidsværksted. Mette har stort set overladt undervisningen til de studerende selv. Hun fungerer som rammesætter, facilitator, vejleder.  De studerende inddeles i grupper, der underviser resten af klassen på skift. Evalueringerne er rigtig gode, og det er vores fornemmelse også at undervisningsformen er rigtig velegnet til at engagere de studerende på et svært tidspunkt i uddannelsen (sidste forløb inden BA).
• Material

3. Udenrigsjournalistik i krise og vækst – også på journalistuddannelserne? 
Inger K. Larsen (ikl@dmjx.dk) og Asbjørn Jørgensen (asbo@dmjx.dk), DMJX (m.fl.)

Hvad skal vi dog gøre? Aleppo, burkini, Clinton, Donald, Erdogan, F-16, G8, H&M, ISIS, Jerusalem, Kyoto, Lampedusa, MH17, Nokia, OL/OS, Pikachu… Verden bliver mindre, mens udenrigsjournalistikken udfordres af teknologi, økonomi og globalisering. Og vores unge journaliststuderende – historieløse, uvidende, uerfarne… Hvad skal vi lære dem, så de kan rapportere i og fra en globaliseret verden? Hvad skal de vide om kilder, teknologi, etik, publikum, relevans, kultur, historie? I workshoppen viser vi eksempler fra tre internationale programmer på BA-niveau, og fra et nyt forskningsprojekt om dansk/international udenrigsjournalistik. Vi ser frem til god debat på workshoppen med kolleger fra hele Norden. Der er plads til konkrete eksempler fra andre uddannelser, så kontakt os meget gerne inden Ålesund!

WORKSHOPS 4-6: TORSDAG 22. SEPTEMBER KL 14.00-15.30

4. Bring your best: att dela pedagogiska verktyg och metoder i journalistutbildningar
Maarit Jaakkola, CMT vid Tammerfors universitet (maarit.jaakkola@uta.fi)

Workshopen Bring your best handlar om att nordiska journalistlärare delar med sig av sina bästa undervisningsmetoder. Vi välkomnar lärare i den här sessionen att presentera innovativa övningar och fungerande verktyg. Workshopen innehåller korta presentationer (à 5 min) om konkreta idéer testade och utvecklade på kurser och i projekt inom praktisk journalistik. Idén kan vara en övning, ett experiment eller dylikt, och den bör vara originell, avgränsad och lätt att ta med sig till klassrummet. Presentationerna kan hållas antingen på skandinaviska språk eller på engelska. Mera information hittar du i CFP:n och det detaljerade programmet. Material från workshopen finns här (pdf):
• Torkel Rasmussen: Tolking og oversetting i journalistikken
• Henrika Zilliacus-Tikkanen: Tentamensseminarium istället för litteraturtentamen
• Espen Strømme: Shared documents for data gathering
• Turo Uskali: From slow to fast data journalism
• Liv Iren Hognestad: Journalistikk som betyr noe

5. Mobil journalistik i undervisningen
Ralf Andersson, SDU (raan@journalism.sdu.dk) og Louise Kjærgaard, SDU (louk@journalism.sdu.dk)

Vi vil på denne workshop dele vores erfaringer med undervisning omkring mobiljournalistik på grund- og videreuddannelsesforløb samt i efteruddannelsen på Syddansk Universitet (SDU) og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Hør om erfaringerne fra den nye cand mag uddannelse i journalistik, SDU, med praktisk produktion ved hjælp af mobiltelefonen. Om de nye muligheder i forhold til udstyr, undervisning, produktion og økonomi. Og se eksempler på de studerendes indslag og større livesendinger via skype og bambuser, hvor blandt andet 8 liveteams sendte fra et fiktivt terrorangreb i samarbejde med politi og brandvæsen. Få indblik i erfaringer fra DMJX om brug af mobiltelefonen som produktions- og distributionsværktøj i forløb for visuel storytelling på skolens BA forløb, og hvornår det giver mening at arbejde med mobiltelefonen som produktionsenhed. På workshoppen vil vi også diskutere de grundlæggende mediemæssige udfordringer der gemmer sig i mobiltelefonen som medieplatform, og hvordan dette slår igennem i en pædagogisk kontekst.
• Material

6 . Sårbare medvirkende
Karen Løth Sass, DJMX (kls@dmjx.dk)

Tæt på og ind under huden har altid været et parameter for kvalitets-tv. Men i disse år kommer vi usædvanligt tæt på typer af kilder, som vi tidligere måske vurderede var for sårbare til at medvirke på tv. Eksempelvis har DR3 succes med en del koncepter, der skubber til DR’s regler for etik. Den selvmordstruede bryde sammen eller bulimikeren kaster sin frokost op – og imens filmer de det hele selv. Sammen med DR har jeg lavet en undersøgelse af både medvirkende og tilrettelæggeres opfattelse af styrkerne og svaghederne i tilrettelæggelsen af programmer med meget sårbare medvirkende. Undersøgelsen lægger op til debat. For eksempel om hvordan arbejdet med de sårbare kilder påvirker tv-tilrettelæggerens arbejde og kan dette arbejde gøres bedre, hvis vi eksempelvis underviser mere i psykologi? Hvordan påvirker påvirker stramme budgetter og tidsplaner arbejdet? Og hvad sker der, når DR’s etik skal efterleves på eksterne redaktioner uden for DR-Byen?

WORKSHOPS 7-8: FREDAG 23. SEPTEMBER KL 11.30 – 13.00

7. Dobbeltgrader på BA området
Asbjørn Slot Jørgensen(asbo@dmjx.dk) og Inger Munk (imu@dmjx.dk)

Med best practice fra Europe and Australia in the World: Reporting Political, Environmental and Social Change (WORLDREP) projektet. Måske suppleret med master området med Gøteborg-Monash og Mundus Journalism Master. Det drejer sig om dannelse og nursing  af netværk og implementering af dual/joint degree projekter.

8. Ekte radio, avis, web-TV og nettavis som praksis ved utdanningen
Jørgen Lyngvær, HVO (lyngvejo@hivolda.no) og Linda Eikrem, HVO (lindae@hivolda.no)

I stedet for studentavis, campusmedier eller blogger lager studentene i Volda lokalradio, lokalavis, lokal-TV og nettavis for alle syv kommunene på Søre Sunnmøre. Vi presenterer hvordan journalistutdanningen i Volda lager ekte radio, web-TV, papiravis og nettavis i praksisperiodene i høst- og vårsemesteret. Fokuset på praksis gjør at studentene fra Volda kan produsere nyhetssaker fra første dag hos mediehusene i Norge. Vi forteller og diskuterer hvordan praksisperiodene kan forberede studentene på den virkeligheten som møter dem ved endt utdanning.
Material

Det nordiska nätverket för journalistutbildningar på högskolenivå